Poseben recept za pripravo govejega golaža v kotličku št. 10:
Goveji golaž, do 50 oseb:

12kg govejega mesa (bočnik ali vratovina)

12kg čebule

9dcl sončničnega olja

2l goveje osnove

600g paradižnikove mezge

1L suhega belega vina

12 strokov česna

6 jabolk

sol, poper, lovorjevi listi, timijan

Goveje meso narežemo na poljubno velike koščke, čebulo olupimo in jo čim bolj drobno narežemo. Jabolko olupimo, mu odstranimo pečke in ga drobno nasekljamo ali naribamo. Na olju pražimo čebulo, dokler ne porumeni (ne sme porjaveti). Dodamo meso, premešamo in pražimo, da meso spusti lasten sok. Prilijemo govejo osnovo, dodamo lovorjev list, sesekljan česen in malo timijana, premešamo in pokrito počasi kuhamo na zmernem ognju. Občasno premešamo. Medtem ko se meso kuha, pripravimo paradižnikov koncentrat. V majhni ponvi na malo olja pražimo paradižnikov koncentrat, dokler ne potemni. Pazimo, da se nam ne zažge, sicer bo golaž grenkega okusa. Pražen paradižnikov koncentrat dodamo k mesu, prilijemo vino, dodamo jabolko, solimo, popramo, premešamo in počasi kuhamo 2 do 3 ure, odvisno od tega, kakšno meso imamo. Med kuhanjem občasno premešamo in dolivamo vodo.

Tako pripravljen goveji golaž bo dovolj gost brez dodane moke, za kar bosta poskrbela čebula in jabolko. Imel bo tudi lepo temno barvo, ki jo bo dobil od praženega paradižnikovega koncentrata. Med praženjem se bo okus po paradižniku izgubil.

Gosja prsa v kotličku


Sestavine:

1000 g gosjih prsi
50 g gosje masti
sol, poper, majoran
150 g jabolk
150 g paradižnika
150 g rdeče paprike
200 g šalotke
100 g mesnate slanine
260 g kostanjev
60 g izkoščičenih suhih sliv

Priprava:

Gosjim prsim odstranimo kosti in kožo. Same prsi narežemo na ne prevelike kose, damo v posodo, jih začinimo s soljo in poprom ter odišavimo z majoranom. Pridamo že olupljena in na kocke narezana jabolka. Vse skupaj dobro premešamo in čez noč pustimo na hladnem. Kotliček postavimo na kurišče z žerjavico. Vanj damo gosjo mast, jo razpustimo, dodamo na kocke narezano šalotko in slanino. Vse skupaj malo prepražimo. Dodamo marinirano meso in premešamo. Zalijemo s samo toliko vode, da prekrije meso. Pokrijemo in počasi dušimo. Pri četrtini vretja dodamo na kocke narezan paradižnik in papriko. Dušimo in po potrebi zalivamo. Pred krajem dušenja dodamo kuhane in olupljene kostanje. Po potrebi dozačinimo in pred serviranjem potrosimo s sesekljanimi suhimi slivami.

Časar Branko
Kuharski mojster v Gostilni Lovenjak***** v Polani pri Murski Soboti


Divjačinski golaž - speci.si


• Čebula
• Goveji bočnik (1/3 vsega mesa)
• Divjačina – 2/3 vsega mesa (srna, Jelen, Divji prašič )
• Jedilno olje ali mast
• Sol, poper, česen, lovorovi listi
• Paradižnikov sok ali mezga
• Sladka mleta paprika, timijan, majaron, brinove jagode
• Po želji na drobno nariban krompir, čili ali ostra paprika
• Suho belo Vino

Čebule ne zmeljemo, temveč jo grobo sesekljamo. Upoštevamo pravilo: kolikor kg mesa, toliko kg čebule. Kotliček segrejemo in vanj vlijemo maščobo. Na minimalnem ognju začnemo razpuščati čebulo v pokritem kotličku tako, da se čebula razpušča v lastnem soku. Občasno premešamo in ne odkrivamo kotlička prepogosto. Ko se čebula začne »pacati« in rahlo rumeneti, dodamo na kocke narezan goveji bočnik, ga posolimo, premešamo in pokritega z občasnim mešanjem dušimo v lastnem soku.(Čebuli ali mesu ne smemo dodajati tekočine, ker se bo čebula prenehala razpuščati!!) Po krajšem dušenju (ko se bočnik začne mehčati) dodamo tudi ostalo meso divjačine. Če bomo uporabili srnino meso ali meso zelo mlade divjačine, ga dodamo šele v drugi polovici kuhanja, saj drugače se nam bo meso razkuhalo in razcefralo na zelo majhne koščke. Po okusu začnemo dodajati poper, sesekljan ali stisnjen česen, lovorov list, timijan, majaron in nekaj brinovih jagod.. Ko masa postane gosta, da bi se lahko prijela, dodamo še paradižnikov sok in sladko mleto papriko, premešamo (masa se bo začela sušiti zaradi paprike) in TAKOJ zalijemo samo s toliko tekočine, da pokrijemo meso, da se ne prijemlje in je masa še vedno gosta. Nadaljujemo s kuhanjem na malem ognju. Pol ure pred serviranjem golaž dokončno zalijemo in dodamo 1 dcl vina, nadaljujemo s kuhanjem na močnejšem ognju. Golaž poskusimo in po potrebi še dosolimo oz. dodamo začimbe, če mislimo da jih primanjkuje. Če želimo golaž dodatno zgostiti, cca 20 minut pred serviranjem dodamo na zelo drobno nariban krompir.

Pikantnost dosežemo s tolčenim čilijem ali ostro papriko, kar dodamo tik pred serviranjem.

Čas priprave cca 4 ure.

Dober tek!

Goveji golaž


• Čebula
• Goveji bočnik
• Jedilno olje ali domača mast
• Sol
• Poper
• Strt česen ali v prahu
• Lovorovi listi
• Paradižnikov sok ali mezga
• Sladka mleta paprika, timijan, majaron, brinove jagode
• Po želji na drobno nariban krompir, čili ali ostra paprika
• Belo suho vino
• Voda

Čebule ne zmeljemo, temveč jo grobo sesekljamo. Upoštevamo pravilo: kolikor kg mesa, toliko kg čebule. Kotliček segrejemo in vanj vlijemo maščobo. Na minimalnem ognju začnemo razpuščati čebulo v pokritem kotličku tako, da se čebula razpušča v lastnem soku. Občasno premešamo in ne odkrivamo kotlička prepogosto. Ko se čebula začne »pacati« in rahlo rumeneti, dodamo na kocke narezano meso, ga posolimo, premešamo in pokritega z občasnim mešanjem dušimo v lastnem soku.(Čebuli ali mesu ne smemo dodajati tekočine, ker se bo čebula prenehala razpuščati!!) Po okusu začnemo dodajati poper, sesekljan ali stisnjen česen, lovorov list. Ko masa postane gosta, da bi se lahko prijela, dodamo še paradižnikov sok in sladko mleto papriko, premešamo in TAKOJ zalijemo s toliko tekočine, da pokrijemo meso, da se ne prijemlje in je masa še vedno gosta. Nadaljujemo s kuhanjem na malem ognju. Pol ure pred serviranjem golaž zalijemo in dodamo 1 dcl vina, nadaljujemo s kuhanjem na močnejšem ognju. Golaž poskusimo in po potrebi še dosolimo oz. dodamo začimbe, če mislimo da jih primanjkuje. Po želji lahko dodamo tudi malo timijana in majarona. Če želimo golaž še dodatno zgostiti cca 20 minut pred serviranjem dodamo na zelo drobno nariban krompir.

Pikantnost dosežemo s tolčenim čilijem ali ostro papriko, kar dodamo tik pred serviranjem.

Čas priprave cca 4 ure.

Dober tek!


Segedin golaž


Sestavine:
- Čebula
- Jedilno olje
- Slanina
- Svinjsko meso
- Kislo zelje
- Voda
- Začimbe (lovorov list, drobno sesekljan in stisnjen česen, mlet poper, kumina, sladka mleta paprika)
- Paradižnikov sok ali mezga
- Sol
- Sladkor
- Kisla smetana

Dve srednje veliki čebuli sesekljamo in z dodano maščobo v pokritem kotličku začnemo razpuščati čebulo. Ko se čebula na ¾ razpusti in začne rumeneti dodamo na majhne koščke zrezano slanino. Premešamo in na hitro prepražimo. Dodamo na kose narezano svinjsko meso, premešamo in pokritega z občasnim mešanjem dušimo v lastnem soku. Po cca. 15 minutah dodamo kislo zelje, zalijemo z vodo, da zelje prekrijemo in dodamo začimbe - lovorov list, drobno sesekljan ali stisnjen česen, mlet poper, celo ali mleto kumino, paradižnikov sok ali mezgo, sladko mleto papriko in žlico sladkorja. Solimo po okusu! Pokrito, z občasnim mešanjem kuhamo še cca ½ ure. Serviramo z veliko žlico kisle smetane.

Dober tek!


Školjke "na buzaru" - speci.si


Sestavine:
Čebula
Česen
Olivno olje
Oprane školjke
Suho belo vino
Sesekljan peteršilj
Sol
Poper
Krušne drobtine

Dve srednje veliki čebuli drobno nasekljamo in na hitro popražimo na olivnem olju. Dodamo kar precej na drobno nasekljanega česna in takoj v kotliček vsujemo oprane školjke. (česen se ne sme pražiti, ampak samo »zadiši«) Dolijemo cca 2 dcl suhega belega vina in dodamo še šopek sesekljanega svežega peteršilja. Malo posolimo in popopramo ter pokrite školjke na majhnem ognju z občasnim mešanjem kuhamo, dokler se le te ne odpro. »Buzaro pred serviranjem zgostimo z žličko ali dvema krušnih drobtin. Lahko dodamo tudi paradižnikov sok ali mezgo - Istrska buzara; brez paradižnika - Splitska buzara. Školjke, ki se ne odpro niso priporočljive za prehrano.

Dober tek!
V košarici ni izdelkov
Ime in priimek:

E-pošta:
4 v 1:
     1 Zunanje kurišče
     2 Klasični grill/žar
     3 Priprava jedi v kotličku
     4 Peka v žerjavici


Poiščite nas tudi na Facebooku:

Facebook
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke