Čas je za kuhanje golažev, bogračev in preostalih dobrot v izvrstnih litoželeznih kotličkih BestDuty. Popusti do 50%! -> KLIKNI TU ZA NAROČILO SVOJEGA <-

Hobotnica pečena pod peko na način speci.si


Sestavine:

• Hobotnica
• Krompir
• Česen
• Sol, poper
• Olivno olje
• Belo vino (suho)
• Peteršilj
• Sladka mleta paprika
• rožmarin
• lovorov list

Če imamo novo Peko jo pripravimo, kot piše v navodilih za uporabo.

Hobotnico najprej pokuhamo, cca 18 minut, tako da spusti sluz in vso odvečno vodo, ki bi bila odveč med pečenjem. Po kuhanju jo operemo v hladni vodi in odstranimo rdeč sluz in dokončno očistimo hobotonico. V tem času narežemo krompir na večje kose in ga posolimo. Pokuhano hobotnico raztegnemo na dno peke. Prekrijemo jo s prej pripravljenim krompirjem in vse skupaj zalijemo z vinom.(cca 1,5 dcl,) in olivnim oljem (cca 1,5 dcl), dodamo peteršilj, dva lovorova lista, drobno sesekljan ali pretlačen česen in malo rožmarina. Krompir premešamo, da se dodane začimbe enakomerno razporedijo. Pečemo z močno žerjavico cca 30 minut. Peko odkrijemo, po potrebi izparimo odvečno tekočino, krompir premešamo in hobotnico dvignemo in jo namestimo po krompirju, tako da se bo lepo zapekla. Konice lovk običajno pokrijemo s kromprjem, saj so konice lovk zelo tanke in se lahko zažgejo. Pokrijemo in pečemo še cca 25 minut z močno žerjavico.

Lahko pa pečenje poenostavimo in hobotnico razrežemo na cca 2 cm velike koščke in jo zmešamo in pečemo skupaj s krompirjem.

Dober tek!


Pečenka izpod peke


• Olje ali domača mast
• Meso (Teletina ali svinjina ali govedina ali janjetina ali divjačina ali mešano)
• Krompir
• Čebula
• Korenček
• Česen
• Vino
• Gomolj zelene
• Peteršilj (lahko s korenino)
• Sol
• Začimbe po okusu

Zakurimo dovolj velik ogenj, tako da bomo imeli kasneje dovolj žerjavice in vročega pepela. Pod stojalo, na katerega postavimo »tepsijo« natresemo žerjavice, lahko je tudi manjši ogenj. Dodamo cca 1,5 dcl olja ali druge maščobe in popečemo meso, ki smo ga prej začinili po lastnem okusu, z vseh strani. Popečeno meso odstranimo in v »tepsijo« vsujemo že prej na velike kose narezan, naoljen in posoljen krompir.( 1 srednji krompir na 4 dele) Na krompir položimo meso in zalijemo z malol vode in malo vina. Dodamo še olupljeno, na pol prerezano celo čebulo, dva cela korenčka, dva lovorova lista, nekaj strokov česna, košček gomolja zelene in šopek peteršilja. Lahko tudi korenino. Pokrijemo s PEKO (pokrov) in jo zasipamo z vročim pepelom in žerjavico. Popravimo in dodamo žerjavico tudi pod »tepsijo«. Pečemo cca od 45 minut do 1,15 ure, kar je odvisno od velikosti kosov mesa. (2,5 kg mesa v kosu cca 1,15 ure.) Po nekaj več kot pol ure, Peko previdno odkrijemo, (obroč na peki bo zadrževal žerjavico, da ne pade v notranjost.) da lahko kontroliramo pečenje in po želji lahko dodamo še tekočine, če mislimo, da jo je premalo. Krompir lahko tudi premešamo in meso obrnemo. Ponovno pokrijemo in po potrebi (skoraj vedno) dodamo še žerjavico.

Uporabljamo lahko različno meso, pazimo samo, da so kosi mesa sorazmerno enako veliki, zaradi enakomernega pečenja.

V PEKO lahko dodamo po okusu tudi papriko, cel paradižnik, narezane bučke, narezane jajčevce itd. Pri divjačini dodatno dodajamo tudi rožmarin, timijan, majaron, in brinove jagode.

Pri pečenju rib in hobotnice uporabljamo olivno olje in manjšo količino tekočine, ker ribe spustijo precej vode. Povečamo količino česna in peteršilja in lahko dodamo tudi košček cele limone.

Recept lahko uporabimo tudi v posodi Dutch Oven! (Glej katalog izdelkov)

Dober tek!!
V košarici ni izdelkov
Ime in priimek:

E-pošta:
Camp Chef ponevLitoželezne ponve znanega proizvajalca Camp Chef. Primerne za vse vrste površin (indukcija, elektrika, odprti ogenj, plin). Z rednim vzdrževanjem bo vaša ponev večna!

Dutch Oven Deluxe
Litoželezna posoda Dutch Oven Deluxe proizvajalca Camp Chef. Lahko se uporabi kot peka, kotliček, ali pa se pokrov uporabi kot ponev. Možna priprava vseh vrst hrane!

Facebook
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke