PREDJEDI


Česnov kruh – Speci.si


Francosko štruco narežemo na prst debele rezine. Rezine pokapamo (po želji napojimo) z ekstra deviškem olivnim oljem. Rahlo popoečemo na rešetki z zmernim ognjem (cca. 1 min na vsaki strani). Kruh po okusu premažemo s strtim, rahlo soljenim česnom.

Tako nahitro pripravljen česnov kruh lahko uporabljamo kot samostojen dodatek k vsem jedem z žara.

Česnov kruh s paradižnikom – Speci.si (varianta 1)


Na česnov kruh, ki je opisan v zgornjem receptu, naložimo tanke rezine paradižnika in pokapljamo z mešanico olivnega olja, balsamic kisa, soli in sveže mletega črnega popra.

Sladokusci bodo na vrh paradižnika dodali še tanko rezino mozzarelle in drobno sesekljano svežo baziliko.

Česnov kruh s paradižnikom – Speci.si (varianta 2)


Svež paradižnik narežemo na manjše kocke in ga v skodelici zmešamo z olivnim oljem, nekaj kaplic basamic kisa, sesekljano svežo baziliko in le-to maso namažemo na česno kruh, ki je opisan v zgornjem receptu. Vse skupaj lahko posipamo z drobno naribanim parmezanom.


GLAVNA JED


Podolgovata sladka paprika nadevana z mleto teletino ali govedino


6 srednje sladkih paprik
1 jedilna žlica koruznega škroba
200 g mlete teletine ali govedine
1 stepeno jajce
2 drobno sesekljani mladi čebuli
Sol in poper

Podolgem prerežite paprike in jih očistite. Notranjost razpolovljenih paprik natrite s koruznim škrobom,da bo polnilo ostalo v papriki.

Ostale sestavine zmešajte v večji skledi. Sestavine res dobro premešate tako, da z eno roko zajamete toliko mesne mešanice kot je možno, nato pa jo močno potlačite nazaj v skledo. Mesno mešanico mešajte okoli 10 minut. Tako se bo izločil gluten in bo zato mešanica postala lepljiva.

Polovičke paprike nadevajte z mesno mešanico. Z uporabo noža ali prstov zgladite površino mesa in ga izenačite z robom paprike.

Segrejte rebrasto stran obojestranske žar plošče na srednje intenzivnem plamenu. Namastite jo s tanko plastjo olja in položite paprike na žar ploščo tako, da se peče z nadevom na spodnji strani. Na srednjem plamenu pecite papriko približno 10 minut, nato jo obrnite in jo pecite še 5 minut, da se paprika popeče. Nato zmanjšajte plamen na minimum in pecite še 10 minut. Po okusu začinite s soljo in poprom. Postrezite z zeleno solato in kruhom po okusu.

Opomba: paprike lahko po želji napolnite s kakršnim koli mletim mesom ali ribami. Namesto rebraste žar plošče lahko uporabite vok (»skottel«).


SLADICE


Banane s čokolado


• Banane (količina glede na število oseb)
• Jedilna čokolada
• Vanilij sladoled (po okusu tudi druge vrste)

Banano z olupkom zarežemo po dolžini, vendar pazimo, da jo ne razpolovimo. V zarezo banane po želji vstavimo koščke jedilne čokolade, tako da so v celoti skriti v banani. Tako pripravljeno banano z olupkom in »polnjno« s čokolado položimo na žar in pečemo cca. 2-3 min na vsaki strani, toliko da se čokolada stopi. Tako pečeno banano položimo na krožnik in zraven postrezimo vanilij sladoled (seveda si na krožniku vsak sam odstranimo črn in zapečen bananin olupek).

Ta osnovni recept po okusu tudi nadgradimo s flambiranjem, dodajanjem sladkih likerjev...

Dober tek!

Flambirane babane


Recept za 4 osebe, čas priprave 15 min.

- ¼ skodelice rjavega sladkorja
- sok ene limone
- ½ čajne žlice cimeta
- ¼ čajne žlice pimeta
- 4 banane
- 3 čajne žlice Grand MarnierTM
- 2 čajne žlice mletega oreha

V ponev stresite rjavi sladkor, limonin sok, cimet in pimet. Mešanico na žaru s srednjim ognjem segrevajte do vrenja, ves čas mešajte.

Olupljeno banano damo na pol in polovici narežemo po dolžini še na pol. Dodamo v ponev in kuhamo 3-4 min. Vmešamo orehe.

Grand MarnierTM nalijemo v skodelico in dolijemo v ponev. Steklenico postavite stran od žara. Grand Marnier (lahko uporabite tudi Marascino ali Cointreau) v posodi močno segrejemo (ne sme zavreti!!!), prižgemo z daljšo vžigalico in še goreče polijo po pripravljenh bananah (flambiranje).

Postrezite vroče s sladoledom.

Hawajska pomaranča


Recept za 1 osebo, čas priprave 10 min.

- 1 pomaranča (krhlji)
- 2 čajni žici rjavega sladkorja
- 1 čajna žlica ruma
- ščepec cimeta
- ½ čajne žlice masla

Položite krhlje pomaranče na kvadrat alu folije. Posipajte s sladkorjem, cimetom, rumom in »popikajte« z maslom. Pazljivo zavijte s folijo in položite na žar za 15 min (srednji ogenj). Med pečenjem enkrat obrnite. Po želji postrezite s sladoledom ali s smetano.
V košarici ni izdelkov
Ime in priimek:

E-pošta:
Camp Chef ponevLitoželezne ponve znanega proizvajalca Camp Chef. Primerne za vse vrste površin (indukcija, elektrika, odprti ogenj, plin). Z rednim vzdrževanjem bo vaša ponev večna!

Dutch Oven Deluxe
Litoželezna posoda Dutch Oven Deluxe proizvajalca Camp Chef. Lahko se uporabi kot peka, kotliček, ali pa se pokrov uporabi kot ponev. Možna priprava vseh vrst hrane!

Facebook
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke